Het bestuur van de stichting Stolpersteine Steenwijk heeft een film laten maken door regisseur Ben Jurna en cameraman Bass Blom. Hamra-Prinsen-de Vroome vertelt de geschiedenis van de Joden in Steenwijk in deze film. Opnamen van de legging van de eerste Stolpersteine in Steenwijk door Gunter Demnig zijn nu toegevoegd waardoor de totale lengte van de film 15 minuten is geworden.
De premiere was op 29 juni 2017 in het gebouw van de Odd Fellows tegenover Rams Woerthe en het Gedenkteken Joodse Steenwijkers. Het gebouw staat op de plek van de vroegere synagoge. Historische foto’s van de synagoge zijn door de Odd Fellows verwerkt in de ramen.
Verslag
Gisteravond werd voor het eerst een vijftien minuten durende film over Joods Steenwijk vertoond in het nieuwe gebouw van de Odd Fellows tegenover Rams Woerthe en het Gedenkteken Joodse Steenwijkers. De film is gemaakt door Bass Blom en Ben Jurna in opdracht van de stichting Stolpersteine Steenwijk. Klaas de Jong, voorzitter van deze stichting, merkte in zijn welkomstwoord op dat de première op een historische plek werd gehouden. Bij zijn onderzoek voor een nieuw boek las hij in het Friesch Dagblad van 25 september 1948 een artikel over de synagogen in Nederland na de oorlog. De journalist schreef: “Men mag het een wonder noemen dat verscheidene Jodenkerkjes onaangetast bleven zoals te Steenwijk, Delden en Meerssen.” Helaas weten we nu dat ditwonder niet zo erg lang standhield. De overgebleven gemeenschap bleek te klein. De Jong zei dat we ook niet alleen moeten kijken naar aantallen maar proberen te beseffen wat het was om terug te keren uit onderduik of kamp. Het waren getraumatiseerde mensen die terug kwamen en ontdekten dat hun familie was uitgemoord. “Het gedenken van de slachtoffers met Stolpersteine is de hoofdtaak van de stichting maar we zien het ook als onze taak om de herinneringen aan deze gemeenschap en het drama van de oorlog te bewaren. Vandaar deze film waarin Harma Prinsen -‐de Vroome vertelt over de geschiedenis,” aldus de Jong.Henk Stuut, voorzitter van de loge van de Odd Fellows in Steenwijk, legde uit dat het ontstaan van de Odd Fellows in Nederland te danken is aan Joden. In Steenwijk speelde Van der Horst een belangrijke rol. Na diens overlijden in 1935 ondersteunden de Odd Fellows het gezin tot mei 1940. De Duitse bezetters verboden onmiddellijk de organisatie en namen het geld in beslag waardoor de steun ophield. De Odd Fellows hebben de stenen voor het gezin van der Horst geadopteerd. “Dat zien we als onze plicht,” zei Stuut. Op 9 augustus worden die stenen gelegd op de Grote Markt.Ben Jurna vertelde over het maken van de film. Hij kreeg hulp van meerdere personen en noemde het boek van Jan van Rossum als een geweldige informatiebron. Na vertoning van de film overhandigde penningmeester Bob Haanstra een DVD aan Jantina Bruggen en Gert Martens van Rabobank Meppel, Staphorst en Steenwijkerland. Zij overhandigden aan Haanstra een chequevan het Rabobankfonds. Dankzij deze bijdrage was het maken van de film mogelijk voor de stichting Stolpersteine Steenwijk. Haanstra toonde zich ook dankbaar voor alle donaties van organisaties en particulieren die zo royaal waren dat niet alleen Stolpersteine konden worden bekostigd maar ook lesmaterialen, de film en het boek ‘De stenen spreken’.Verschillende aanwezigen merkten na afloop op dat het erg mooi was dat de rol van leerlingen van RSG, Eekeringe en basisscholen bij het leggen van de eerste twintig stenen in beeld was gebracht. De film is juist voor jongeren erg belangrijk.
Verslag (pdf)