Op 25 mei 2022 presenteerde auteur Mark Deckers in de bibliotheek Kop van Overijssel Steenwijk zijn boek over het gedwongen ontslag van Joodse bibliotheekmedewerkers na de invoering van de Ariërverklaring in oktober 1940. Julia de Vries, toen al twaalf jaar bibliothecaresse in Steenwijk, is een van de elf door Deckers onderzochte geschiedenissen in Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis is. Eerder schreven Henk Spreen in Steenwijk in 40-45 en Jan van Rossum in zijn boek 51 Portretten al uitgebreid over haar. Omdat Julia niet het A-formulier van de Ariërverklaring kon tekenen omdat je daarin moest verklaren dat noch jijzelf, noch een van je ouders, noch een van je grootouders ooit tot de Joodse geloofsgemeenschap had behoord, moest ze formulier B invullen waardoor ze tot Jood werd bestempeld. Daarna moesthet bestuur van de openbare bibliotheek haar uit hert ambt van bibliothecaris ontheffen. In overleg met Frederiks, secretaris-generaal Binnenlandse Zaken had de bezetter een wachtgeldregeling opgesteld. Kostwinners kregen de eerste drie maanden na hun ontslag 85% en de volgende vijf jaar 70% van hun salaris (zie blz. 49 van J. Presser, Ondergang). Maar Julia de Vries kreeg eerst een wachtgeld van 60% en dat werd na 3 maanden gekort tot 50%. Meer zou de draagkracht van de bibliotheek te boven gaan. Van Rossum citeert hierover uit de notulen van de bestuursvergadering van 7 juli 1941: “[…] Het belang van de Leeszaal gaat boven dat van mej. de Vries[…].”
Vanaf 28 januari 1941 waren de leeszaal en bibliotheek verboden gebied voor Joden!
Voor Julia de Vries is een plaquette in de bibliotheek en er is een Stolperstein gelegd bij Noordersingel 13 waar ze na haar ontslag een tijdje inwoonde bij mej. Warmolts waarna ze wegens geldgebrek in de huishouding ging werken bij prof.mr. Izaak Kisch in Amsterdam. Op 1 juni 1943 werd zij bij een razzia opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht.
Wonderlijk genoeg is er begin dit jaar nog een boek uitgekomen waarin Julia de Vries wordt genoemd. Saskia Aukema schreef over de 216 huwelijken die in Westerbork zijn gesloten. Haar boek Tot de dood ons scheidt werd in januari 2022 gepubliceerd. Julia de Vries trouwde in Kamp Westerbork met Salomon van Dijk die uit een eerder huwelijk drie kinderen had. Zijn dochter Marja van Dijk zou bij de boekpresentatie een exemplaar van Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis overhandigd krijgen maar was op het laatste moment verhinderd. Het boek is later aan haar overhandigd door voormalig bibliothecaresse Hilly Klasens en ons bestuurslid Harma Prinsen-de Vroome.
