Voor leerlingen uit de hoogste klassen van de basisschool en de laagste klassen van het voortgezet onderwijs is een les gemaakt in de vorm van een wandeling door de Gasthuisstraat. Daar kunnen ze onderweg stil staan bij plaatsen die herinneren aan de Joodse geschiedenis van Steenwijk.
Gestart wordt op de hoek van de Gasthuisstraat en de Kornputsingel, waar de synagoge heeft gestaan. Daar hield de Joodse gemeenschap op sabbat en feestdagen erediensten.
Vervolgens wordt de Kornputsingel overgestoken naar het Gedenkteken voor de Joodse Steenwijkers. Op de twee zuilen van dit monument staan de namen van de inwoners van Steenwijk die slachtoffer werden van de nazi’s. Bij het bankje naast het gedenkteken ligt een Stolperstein voor Eduard de Leeuw.
De route vervolgt door de Gasthuisstraat. Er is aandacht voor het dubbele huis op nr. 40 en 38, dat in de routebeschrijving een Huis van Verzet wordt genoemd. In deze woningen woonden gezinnen van Joden getrouwd met niet-Joden, die door hun huwelijk (vooralsnog) vrij bleven en die probeerden onderduikers te helpen. In de rechterhelft woonden Jo en Marcus Slager met hun zoon Izak. Izak durfde veel aan, zo bevrijdde hij zijn oom uit Kamp Conrad en hielp hij twee mannen ontsnappen uit Kamp Westerbork.
Bij Huisman Bedden aan de overkant voor Gasthuisstraat 39 liggen Stolpersteine voor Abraham en Sebilla de Leeuw, Zij hadden een manufacturenwinkel en ze verkochten óók beddengoed.
Bij Bloemisterij Gaal, Gasthuisstraat 12 zijn Stolpersteine gelegd voor de Familie Vrieslander. Hijman Vrieslander was voorganger van de Joodse gemeente. Hij trouwde met Carolina. Ze kregen in april 1940 een dochter Mirjam en hun zoontje Daniël werd een jaar later geboren.
De Gasthuisstraat wordt uitgelopen en de Markt schuin overgestoken. Voor de winkeldeur van Drogisterij Etos op Markt 10 liggen Stolpersteine voor de Familie van der Horst. Clara van der Horst bleef in 1935 na de plotselinge dood van haar man achter met drie jonge kinderen, Betty, Joseph en Margreet.
Bij het Stadsmuseum aan de overzijde van de Markt wordt aandacht gevraagd voor vier van de verhalen en illustraties over de Tweede Wereldoorlog van de website VrijheidSteenwijkerland.
Jaap Slager en Jacques (Ja’akov) Adler, die voorkomen in de verhalen op VrijheidSteenwijkerland.nl, klopten tijdens de bezetting aan op Gasthuisstraat 38 en kregen hulp van Jo en Marcus Slager en hun zoon Izak.