In het voorjaar van 2016 deed Sjef Damhuis, leraar geschiedenis aan CSG Eekeringe, een project met leerlingen van de klassen 2A en 2B over de Joodse Steenwijkers in de Tweede Wereldoorlog. Op 19 mei 2016 presenteerden de leerlingen op verschillende manieren de levensverhalen van de omgebrachte Joden uit Steenwijk.
In het Auschwitz Bulletin van september 2016 werd een uitgebreid artikel gepubliceerd van het project levensverhalen.
Donderdagavond 19 mei jl. vonden in een volle Eekeringe de eindpresentaties plaats van het project “levensverhalen”. Bijna twee maanden lang zijn de leerlingen van de klassen 2A en 2B hiermee bezig geweest. De opdracht was dat de leerlingen de 51 vermoorde Steenwijkse joden een “gezicht” moesten geven.
In het kader van het project hebben we bezoeken gebracht aan het gemeentearchief van de gemeente Steenwijkerland en de joodse begraafplaats. Ook hoorde een excursie naar kamp Westerbork bij het project. Vanuit Westerbork werden de meeste Steenwijkse joden afgevoerd naar de vernietigingskampen. Tijdens het project werd samengewerkt met de Stolpersteinde stichting en de Stichting joods herdenkingsmonument. De Stolpersteine stichting had zelfs nog een wandeling gemaakt met als thema “joods Steenwijk”.
De leerlingen mochten zelf bepalen hoe ze de presentatie wilden doen. Enkele groepjes hadden een filmpje gemaakt van hun hoofdpersoon. Anderen kozen ervoor om een krant of een dagboek te maken. Bijzonder was de aanwezigheid van Annie Mulder (92 jaar!) tijdens de presentaties. Zij heeft de meeste gedeporteerde joden persoonlijk gekend.
De avond werd besloten met het leggen van 51 rozen bij het joods herdenkingsmonument bij Rams Woerthe. Hier werd een minuut stilte gehouden.
Dit was een erg indrukwekkend moment.
Sjef Damhuis
Docent geschiedenis
(Bron: www.eekeringe.nl)