Kaatjen Kan werd in 1850 geboren in Winterswijk. In 1875 trouwde ze met Simon de Leeuw die afkomstig was uit een echte Steenwijker familie. Zij hadden een manufacturenzaak in de Gasthuisstraat. Simon en Kaatjen kregen zeven kinderen. Twee zijn levenloos geboren en twee stierven jong. Drie kinderen bleven in Steenwijk: Anna-Bertha, Abraham en Maurits.
Anna Bertha bleef bij haar ouders wonen, ook nadat zij in 1920 op 38-jarige leeftijd trouwde met de 36 jaar oudere Jacob Salomon de Leeuw, een neef van haar vader. Jacob Salomon stierf in 1923. Simon overleed in 1925 en toen waren Kaatjen en haar dochter beide Anna-Bertha weduwe. Ze bleven samen wonen in de Gasthuislaan.
Maurits, de oudste zoon van Simon en Kaatjen, moest in 1942 naar kamp Conrad en hij kwam via Westerbork in Auschwitz terecht waar hij op de leeftijd van 64 jaar werd vermoord. Zijn zoon Simon Marcus dook onder maar werd toch verraden. Hij kwam terecht in Auschwitz. Hij werd bevrijd, maar hij stierf in 1947 aan de gevolgen van de ontberingen in de oorlog.
Kaatjen en Anna-Bertha werden op 9 april 1943 uit hun huis gehaald en overgebracht naar Kamp Vught. Vanuit Vught gingen ze op transport naar Westerbork waar Kaatjen twee dagen later stierf, 91 jaar oud. Anna-Bertha werd enkele maanden later naar Sobibor getransporteerd en vond op 61 jarige leeftijd de dood in de gaskamers.
Kaatjens kleindochter Marie trouwde op 10 januari 1951 in Tel Aviv met Moshé Lewkowitz. Die heeft op 9 augustus 2017 Kaddisj gezegd bij de steenlegging in de Gasthuisstraat.
Struikelsteen aan de Gasthuislaan 21 voor Kaatjen de Leeuw-Kan
Adoptie steen
Deze steen is geadopteerd door familie Getreuer.
Struikelsteen aan de Gasthuislaan 21 voor Anna Bertha de Leeuw – de Leeuw
Adoptie steen
Deze steen is geadopteerd door A. Veenstra.
8331 MR Steenwijk, Nederland